5 istina o životu koje trebaš saznati što prije

Voljela bih da sam to znala i prije – rečenica je koju sam toliko puta samoj sebi ponovila, uz onaj mali glasić osude koji je šaputao iz dubine: pa kako to nisi znala?

Danas, u svojim (još uvijek ranim) tridesetima, čak se najviše veselim stvarima koje ne znam, vještinama koje nemam, mjestima na kojima nisam bila, knjigama koje nisam pročitala, zahtjevnim situacijama u kojima se još nisam našla. Jer samo je tu potencijal da se mijenjam na bolje, da rastem, da učim, da iskušavam, da testiram, da improviziram. Pa da vidim do čega i gdje će me to odvesti.

U svemu tome uvelike mi olakšava ovih pet istina koje sam putem dokučila:

  1. Tajming je sve – Kada je učenik spreman učitelj dolazi. Ali kada je učenik stvarno spreman, učitelj odlazi. Koliko god htjeli, moljakali, nadali se, pripremali se ili željeli, one najvažnije stvari dolaze nam u trenutku kada smo na njih spremni. I niti sekundu prije ili poslije. I ta spremnost nema veze s onim što znamo, možemo ili imamo već isključivo s onim što – jesmo.
  2. Nitko ne dolazi da te spasi, da ti promijeni život ili da te učini sretnom – to možeš samo i isključivo ti i što je najvažnije: to i jest tvoja zadaća i svrha na ovom svijetu. Čekajući nekog drugog, svoju svrhu, sreću i zadaću prepuštaš, a time i propuštaš. A kad uzmeš svoj život u svoje ruke, računaj s time da ćeš imati pune ruke posla (kako je rekla Brankica Damjanović). Uostalom, zašto bi itko sukao svoje rukave za tvoj posao?
  3. Oslobođen si tuđeg mišljenja onda kada te ne dira kritika, ali ti ne imponira ni pohvala. – Ljudi razmišljaju onako kakvi su oni sami. Što god rekli ili mislili o tebi, to i dalje nisi ti, to su oni. Dobro mišljenje, ljubav, nježnost i razumijevanje koje odabereš sebi poklanjati svaki dan, učinit će to da ti ne treba tuđa nježnost, ni ljubav, ni razumijevanje. Naravno, povremeno će ti dobro doći i to, ali o njima nećeš ovisiti, to je samo njihov šlag na tvojoj ionako već bogato kremastoj torti.
  4. Njiva hoće motiku, a ne molitvu – ako želiš bilo što u životu, moraš zasukati rukave. Plodovi dolaze od rada i akcija, a uspjeh je samo momentum, odnosno kotač kojeg akcije malo po malo upregnu. Ali jednom kad se zavrti, ima energije za prevaliti cijeli svijet.
  5. Sve se mijenja i to nije tužno, nego zabavno! – Jednom kada sam se požalila svojoj baki da sam primijetila prvu boru na licu, rekla mi je: veseli se što stariš. Ako nećeš ostarjeti, to znači samo jedno: da umireš mlad! Dan se mijenja u noć, ljeto u jesen, plima u oseku, … u svemiru koji se svake sekunde mijenja, ti želiš ostati ista i da sve ostane isto? Odi pa razmisli još jedanput.

close

Prati objave putem maila!

Unesi e-mail adresu i primaj obavijesti o novim postovima!

Ne volimo spam! Perca čuvaju tvoju privatnost.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *