O filterima…

Što radiš prije nego postaš sliku na, primjerice, Instagram? Pobrineš se za kompoziciju? Pozadinu? Svjetlo? Kut? Onda dodaš još malo filtera, da sakriješ boru, mrljicu na licu? Nasmiješila si se već s desne strane jer ta ti je strana ljepša i ne vidi se toliko taj grbavi nos?

Prije nekog vremena i ja bi isto tako vjerojatno odabrala sliku koja ima savršeno svjetlo na kojemu se ne vidi ova jedna vertikalna bora posred čela, kao ni podočnjaci kojih se valjda nikad neću riješiti.

No, ajmo probati drugačije.

Mi volimo online prikazivati sve savršeno. Neka drugi vide kako smo lijepi, pametni, uspješni, kako se u finim krugovima krećemo. Isto je i u offline svijetu.

No, nikad nije poanta kako vas drugi vide, već kako vidite sami sebe. I u kojoj mjeri se prihvaćate. Baš takvi kakvi jeste. Beskompromisno i 100%tno. Čak i kad niste savršeno raspoloženi, lijepi ili namješteni.

Čak i s borama, čak i s grbavim nosom, tankim usnama, ušima koje vire iz kose, strijama po trbuhu i nogama, grudima koje više ne stoje ili kilogramima viška ili manjka.

Ja sam odlučila na to sve gledati kao na znakove jednog dijela mog života koji je protekao i koji se nikad neće vratiti, kao ni godine koje su iza mene. Gledati na te sitne nesavršenosti kao na magnetiće na frižideru: što ih je više, to ne čini jedan frižider novijim, ali ga svakako čini zanimljivijim i bogatijim.

Pa ako moje bore znače konstantno učenje i rad koji me čine onom koja jesam, neka ih. Ako znače nespavanje ili brižnost za moju djecu, ma neka ih.

Ako moji podočnjaci i jagodice znače sličnost s mojom majkom, dobri Bože, pa neka ih! Ona je za mene ionako oduvijek bila i bit će najljepša žena na svijetu.

Ako se svejedno uhvatite da svoju ljestvicu samosviđanja postavljate prema drugima koji vam se u tom trenutku možda čine ljepši, zgodniji, mlađi ili savršeniji, sjetite se da je to samo jedna strana lica.

Isto tako sjetite se da ta usporedba nikad neće imati smisla, jer drugi nisu platili cijenu za život koji vi imate i živite, što god on sadržavao i kako god se odigravao.

Vi jeste.

I nemojte to skrivati. Ljepota je ionako oduvijek bila u iskrenosti, autentičnosti, a najviše u gracioznosti. Koja, gle čuda, upravo s godinama i dolazi.

close

Prati objave putem maila!

Unesi e-mail adresu i primaj obavijesti o novim postovima!

Ne volimo spam! Perca čuvaju tvoju privatnost.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *