Danas je redovan dan – ili ne?

Ono što radiš rednim danima, definira tvoje izvanredne dane.

Svi volimo izvanredne dane. To su oni kada je sunce, lijepo vrijeme, kada se skupi obitelj, kad dobijemo fantastičnu vijest, kad se počastimo s nečim, kad otputujemo negdje, kad sudjelujemo u nekom slavlju. Ukratko: izvanredan dan je onaj dan u kojem se dogodilo nešto van reda. Van svakodnevne dosadne rutine.

No, izvanredan dan nije puka sreća, niti je neko iznenađenje s nebesa. Izvanredan dan je samo rezultat više rednih dana. Da bi se obitelj spontano skupila u izvanrednom danu, u rednim danima bi morali paziti i brinuti jedni o drugima. Da bi bilo sunčano, izvanredno je ako nastavljaš sa svojim planovima čak i ako je kiša.

Da bi sudjelovali u slavljima i druženjima na izvanrednim danima i prigodama, morali bi biti dobri prijatelji, susjedi, poznanici u redovnim danima.

Da bi dobili fantastičnu vijest na jedan izvanredan dan, u rednim danima morali bismo prvo nešto učiniti sami (primjerice ako imaš dijagnozu, izvanredan dan bio bi dan kada saznaš da se stanje popravilo. To je onda rezultat onog što ti radiš i primjenjuješ u redovnim danima. Ako u redovnim danima sjediš, kukaš i potajice uživaš u svojoj dijagnozi jer ti paše pažnja, sažaljenje i da imaš o čemu lošem pričati – to će biti hrpa rednih dana, od kojih nikad nećeš imati koristi. Upravo suprotno, imat ćeš samo beskoristi i biti napor sebi i svima oko sebe. No, ako te nešto boli pa primjenjuješ upute, savjete, dadeš svaki redni dan samo malo više od sebe da tvom tijelu bude bolje pa makar to značilo i jedna čaša vode ekstra dnevno, nakon određenog broja takvih rednih dana, doći će jedan izvanredan – dan kada je prestalo boljeti, dan kada tablete više ne trebaju, dan kada su nalazi ok).

Hoću ti reći: običan, redovan dan ne postoji. Osim ako ga ti ne napraviš takvim. Onda je on siv, kukavan, nikakav. Ali, ako od običnog, redovnog dana, napraviš nešto izvanredno onda je taj dan – izvanredan. I vodi te prema još puno takvih dana.

Izvanredno ne znači nužno komplicirano, logistički zahtjevno ili nemoguće. Sjeti se da je izvanredan jedan ekstra osmijeh, izvanredna je nježnost prema samoj sebi koju inače ne prakticiraš, izvanredna je pomoć drugima pa makar to značilo propustiti nekoga na blagajni da prođe prije, izvanredne su lijepe misli kojima ćeš zamijeniti ružne, izvanredne su i lijepe riječi kojima možeš zamijeniti one prosječne.

Poanta svega je: svaki dan može biti izvanredan. Ali samo, ako ti odlučiš u njemu biti isto takva. Jer dan kao takav ne određuje sam sebe, određuje ga jedino način na koji ga ti odlučiš provesti.

close

Prati objave putem maila!

Unesi e-mail adresu i primaj obavijesti o novim postovima!

Ne volimo spam! Perca čuvaju tvoju privatnost.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *