Titlovi života

Ne znam koliko vas ima i kakve su vam uspomene s vašim bakama. Nadam se da ste imali tu sreću da vas prati par mirnih, staračkih ruku kroz djetinjstvo. Onih koje će dodati još jednu deku da vas pokrije u hladnom tavanu i grijati vam nogice dok vani dere bura.

Ruke, koje će vam ujutro pripremiti bijelu kavu i Sport keksiće u posudici. Koje će vam dopuštati da se penjete po najvišim zidovima oko kuća i da zavirite u zapuštene, šikarom obrasle vrtove susjeda kojih odavno više nema.

Ipak, od svih tih uspomena s bakom, meni jedna od najdražih svakako je ona, kada nam je dozvoljavala da do kasno u noć gledamo stare filmove. S obzirom da sam bila malena, teško mi je bilo hvatati titlove. Izmjenjivali su se velikom brzinom za jedno dijete. Ona je to znala i pomagala mi je na način da ih je čitala na glas za mene. I pojašnjavala kontekst ako bih se u radnji pogubila. Pri tom se uvijek smiješila i govorila mi kako ću jednom sve titlove moći čitati sama.

I bila je u pravu. S vremenom sam naučila brže čitati :), no ne samo titlove na televiziji. Već i one u stvarnom svijetu. Da bih shvatila poantu ovog pravog, zemaljskog filma, prvo sam morala naučiti čitati samu sebe, potom ljude oko sebe, ali što je još važnije i situacije i prilike.

Ali, ne čitati ih zato da bih mogla uspoređivati svoje filmove s drugima. Već ih čitati da bih mogla svaki film u glavi bolje razumjeti. Odnosno bolje razumjeti i sebe, i ljude oko sebe i situacije i prilike. I to su, dragi moji, titlovi života. Koji se, kao i na TV-u, vrlo brzo izmjenjuju.

Kvaliteta tvog svakodnevnog života, odnosa s drugima i vlastitog mira, ovisi upravo o tome koliko titlova možeš pohvatati.

Ako naučiš čitati sebe, onda razumiješ zašto misliš to što misliš i zašto radiš to što radiš. Pa ono što ti ne služi, više nećeš sebi raditi niti za sebe misliti.

Ako naučiš čitati druge, onda razumiješ da samo oni nesretni mogu i žele uvrijediti i povrijediti druge. I da, kad te pokušavaju umanjiti, to znači samo da su sami sebi prenisko pa žele i tebe tamo. Zato, umjesto da sudjeluješ u spuštanju, radije ih blagosloviš u sebi – to je jedini način na koji možete skupa narasti.

Ako naučiš čitati situacije i prilike, samo tako ćeš ih moći dobro iskoristiti. Ako ti nisu po volji, razumijevanjem možeš iz njih naučiti i stvoriti si neke druge prilike. A ako su ti baš po volji i mjeri, samo dobrim iščitavanjem ih možeš dobro i iskoristiti.

Ugodno čitanje svih vaših titlova želim! 🙂

close

Prati objave putem maila!

Unesi e-mail adresu i primaj obavijesti o novim postovima!

Ne volimo spam! Perca čuvaju tvoju privatnost.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *