Učenje je zapravo odučavanje

Gdje ti nađeš sve te stvari o kojima pišeš?

Od kud tebi te informacije? Kako se sjetiš toga?

Ovo su pitanja koja često čujem, a odgovor je poprilično jednostavan.

Sjetim se tih stvari zato što o njima razmišljam. I zato što često zastanem pa ih promatram. No, ne na način da u svakoj sekundi propitkujem njihovu smisao. Već promatram stvari i razmišljam o tome koliko me čine ili ne čine sretnom.

Stvari su od početka išle ovako: kada si dijete, vjeruješ u potpunosti roditeljima, obitelji, učiteljima u školi. Nekom primarnom, autoritativnom okruženju unutar kojeg stvaraš svoja uvjerenja. Tvoj kriterij je taj da su to osobe od povjerenja, koje se oduvijek brinu za tebe pa ono što od svih njih slušaš i što ti se ponavlja u tom periodu postaju tvoja uvjerenja.

Onda su ta uvjerenja odjednom nit vodilja oko koje gradiš sve ostalo. Ali, gradiš nesvjesno jer ona su sada nešto kao tvoja matična ploča. Automatska baza na koju nadograđuješ sve ostale komponente.

Odnosno, na svoja matična uvjerenja sada ugrađuješ programe: svakodnevne misli, koje potiču tvoje riječi. Riječi koje potiču djela. Djela koja stvaraju navike. Navike koje definiraju svakodnevicu. Svakodnevica koja onda, kako se stalno ponavlja, kroji tvoj život. I baš kao što rad svih komponenti računala ovisi o kvaliteti matične ploče, tako i tvoj život ovisi o kvaliteti tvojih uvjerenja.

Moje učenje i sve ono o čemu pišem na ovom blogu, počelo je kada sam vidjela da većina tih naučenih uvjerenja – za mene jednostavno nije dobra, odnosno ne čini me sretnom ni zadovoljnom. I koliko sam vidjela, ni osobe koje su mi ih prenijele – isto tako niti su sretne niti zadovoljne. Što znači da su se moji autoriteti poljuljali.

Zato je skroz u redu ako postojeće autoritete zamijenim nekim novima. U redu je ako svoja uvjerenja odlučim promijeniti, ako odlučim odučiti ono što sam naučila, a što mi ne služi.

No, nemojte se zavaravati, odučavanje zahtijeva isto toliko rada, truda i volje koliko i učenje. Usudila bih se reći čak i više.

Zato, kako bih imala elan za to odučavanje, pomoglo je shvaćanje da okruženje iz kojeg sam crpila stara uvjerenja nije apsolutni autoritet i da nikoga ne izdajem ako nešto promijenim, ako odučim sebe od onoga što su me naučili. Isto tako, da odučavanjem neću izdati ni sebe ili okrenuti leđa svemu onome što jesam. Jer je jedina izdaja samog sebe onda kada pristajemo biti ono što nam se ne sviđa. I kada okrenemo leđa onome za što imamo potencijal.

Generalni autoritet za moja nova uvjerenja zato je postala sreća. Ili jednostavno pitanje koje si uvijek postavljam: kako se ja s ovime osjećam? Dobro ili ne baš dobro?

Nisam se osjećala dobro s uvjerenjem da se moram mučiti u ovom životu jer to znači da me čeka veća nagrada u sljedećem.

Nisam se osjećala dobro s uvjerenjem da ako se puno smijem, sigurno ću ubrzo plakati.

Nisam se osjećala dobro s uvjerenjem da ovisim o državi, ekonomiji, trendovima, a ne o samoj sebi.

Nisam se osjećala dobro s uvjerenjem da moram biti skromna i da je grijeh željeti nešto više.

Nisam se osjećala dobro s uvjerenjem da je nepristojno reći ne ako nešto zaista ne želim.

Nisam se osjećala dobro s uvjerenjem da je sebično staviti sebe na prvo mjesto.

Nisam se osjećala dobro s uvjerenjem da je bolje ništa ni ne pokušavati i da je ne znam kako kraj pokušajima.

Nisam se osjećala dobro s uvjerenjem da je brod najsigurniji u luci, iako znam da je stvoren za plovidbu.

Nisam se osjećala dobro s uvjerenjem da je išta bolje nego ništa, kad znam da je sve bolje nego i išta i ništa.

I svakako razumijem da su sve te naučene stvari bile tu da me zaštite, ali one su bazirane na nekim starim ograničenjima, kojih više nema. I u tome je ljepota uvjerenja: ona nisu i ne trebaju biti fiksna. Već se mogu i trebaju mijenjati zajedno s vremenom i zajedno s nama. Ono što je prije funkcioniralo, više ne šljaka. Stare ceste zamijenile su nove. Nema potrebe da se naporno penješ preko planine kad možeš jednostavnije proći kroz tunel.

close

Prati objave putem maila!

Unesi e-mail adresu i primaj obavijesti o novim postovima!

Ne volimo spam! Perca čuvaju tvoju privatnost.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *