Standard za sebe

Htjeli ili ne htjeli, znali to ili ne znali, svi imamo postavljen standard za same sebe. Standard o kojem govorim nema veze s materijalnim stvarima i nema veze s drugim ljudima.

Standard prema sebi ono je kako se pojavljuješ za samu sebe u svakom mikrotrenutku svog života. To je ono što biraš za sebe i što radiš za sebe kad nitko ne gleda.

Standard je ono koliko njeguješ svoje talente, koliko se odazivaš na unutarnje pozive i koliko poštuješ svoje granice.

Standard je koliko radiš za ono što te veseli i u kojoj mjeri eliminiraš ono što te ne veseli.

Standard kojeg si postavila i koji je temelj odnosa prema samoj sebi, nesvjesno će prepoznati i slijediti i drugi ljudi te se prema tebi ophoditi u skladu s njime. Ako nisi sretna s načinom na koji se ophode, nije do njih, nego je do postavljenog standarda.

Ako biraš biti zadnja u redu, ako biraš ne njegovati sebe i onda kad nema nikoga, ako biraš kritizirati sebe i minorizirati svoje talente, ne slaviti svoje uspjehe, svoje sposobnosti i svoja znanja, to znači da ti je standard prema sebi nizak.

Rezultat je nesigurnost, people pleasing, neutaživa želja da se svidiš svima, burnout, slom, nezadovoljstvo…

Standard u odnosu prema sebi trebao bi biti ispunjen ljubavlju i razumijevanjem. Trebao bi biti beskompromisan i direktan. I trebao bi biti visok. Većina za sebe cilja nisko, samo zato što nisu svjesni koliko su sposobni rastegnuti se.

Ako si majka, vjerojatno imaš određeni standard prema vlastitom djetetu. On je takav da ti nalaže da svom djetetu budeš podrška, sigurna luka, da ga voliš, učiš, hrabriš, motiviraš, da mu pričaš lijepe priče, da brineš da se zdravo hrani, da se dovoljno kreće, da se puno zabavlja, da upija stvari koje će mu koristiti. Da bude samopouzdano, sretno i zdravo.

E takav otprilike standard bi trebala naložiti i za ono dijete koje živi u tebi.

Moji standardi? U postavljanju 🙂 S godinama sam učila i još učim kako ih postaviti i primijeniti, ali ovo su neki koji su mi dosada najviše služili:

  • Standard prema ritualima koji mi služe – ustajem se svako jutro prije svih i pijem svoju tursku kavu uz pola sata mira i tišine. Taj standard postavila sam odavno, čak i prije braka i djece. Znam da je to ono što mi treba da bi u dan krenula mirno i taj standard ne rušim ni pod koju cijenu. Čak niti ako primjerice večer prije legnem kasno. Moj standard je dakle, da je prvih pola sata u mom danu – vrijeme za mene.
  • Standard prema vlastitom vremenu – moje radno vrijeme traje 8 sati. Nakon radnog vremena ne čitam poslovne mailove, ne javljam se na mobitel, ne odgovaram na poruke. Ni klijentima, ni kolegama, ni direktorima. To je visok standard koji kaže da je moje vrijeme dragocjeno i da ga ne pristajem trampiti. Ako ću ga trampiti besplatno to znači da spuštam svoj standard na nulu.
  • Standard prema onome što konzumiram – mozak ne prestaje biti podsvjesna spužva ni u odrasloj dobi. Zato ne čitam vijesti online i ne gledam televiziju. Po struci sam novinar, ali vjerujte da nemam blagog pojma o tome što se događa u Hrvatskoj ili u svijetu. Niti me zanima. Standard masovnih medija ekstremno je nizak. Zato u njemu ne sudjelujem, već dižem svoj standard učeći i upijajući ono što mi koristi. Isto vrijedi i kada u društvu krenu priče o nesrećama, tragedijama, prevarama. Moj standard je da za to nisam dostupna.
  • Standard prema slobodi – za mene je sloboda mogućnost da radim što hoću onda kad hoću. I njega prakticiram najviše unutar onog kad nešto moram. Primjerice: ponekad mi se stvarno ne da voziti djecu na trening, no to ipak učinim. Dok čekam da završe s treningom imam rupu od sat vremena. Ali unutar toga moranja, dok imam to vrijeme, sama odlučujem u skladu s kojim standardom ću ga provesti? Hoću li spustiti standard pa tuliti u autu čekajući ili ću ga podignuti pa za to vrijeme napraviti nešto korisno za sebe – prošetati, poslušati podcast, pročitati par stranica knjige? I to je taj standard slobode kojeg njegujem – slobode da biram bolje za sebe.

close

Prati objave putem maila!

Unesi e-mail adresu i primaj obavijesti o novim postovima!

Ne volimo spam! Perca čuvaju tvoju privatnost.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *