Zašto se uvijek ti moraš prilagođavati?

I da li je prilagodba znak inteligencije? Nije. Iako, stručna definicija inteligencije jest (između ostalog) brza prilagodba na nove situacije. Ali, ja bih dodala još jedan mali dio u ovu definiciju: bez da izgubiš sebe. Onda bi mi to bilo ok.

Zašto? Kada je u pitanju osobni rast i razvoj, naići ćete većinom na pojam bolja verzija sebe. Odbaci sve što jesi, kreni u nove programe, rutine, meditacije, predavanja, podcaste, ustani se u pet, vježbaj, piši, pa ako imaš sreće, možda pronađeš tu neku idealnu sebe. Kako ćeš je dalje živjeti, to je tek druga priča.

Sa mnom to nikad nije rezoniralo. Smatram da ne postoji bolja ili gora verzija tebe. Postoji samo ono što ti stvarno jesi. Ali, što se možda putem zakamufliralo. I to upravo zbog prilagodbe na okolinu, na situacije, na veze, na poslove, na društvo, na obrazovanje, itd. U najboljoj namjeri, naravno, jer da bi sebi olakšala, prilagodila si se svemu i svima. I činjenica jest da linija manjeg otpora zaista izgleda lakše. Ali, nažalost ne vodi nigdje.

Zato za mene osobni rast nije postajanje, nego vraćanje. Povratak samoj sebi. To je skidanje svih onih slojeva koji nisu tvoji, koji nisu ti. Onih slojeva koji su ti nametnuti, koje si putem izgradila kao štit da te ne povrijede, da te ne ozljede, da ne ostaneš sama, da ne ostaneš jadna, da se ne urušiš.

Osobni rast, razvoj, rad na sebi, nazovi kako hoćeš, je povratak onome što ti zaista misliš, što ti u dubini duše stvarno želiš, gdje se ti zaista vidiš, onome što jest tvoja svrha. Povratak onome bez nametnutih slojeva, onome što vidiš čisto, bistro i kristalno jasno. Onome od čega ti se naježi cijelo tijelo, od čega osjetiš leptiriće u trbuhu, što ti momentalno izmami osmijeh.

To je povratak onome saznanju da možeš sve sama, da imaš tu sposobnost i da je najkvalificiranija osoba u svemiru za ostvarenje tvojih snova: TI.

Žene su najviše zainteresirane za osobni rast i razvoj upravo zato što su vrhunski primjeri prilagodbe. Kada pogledaš, natjerali su nas da se prilagodimo od malih nogu. Prilagođavamo ponašanje da bi bile dobre i pristojne curice, prilagođavamo obrazovanje jer ako želimo djecu, možda nije dobro da imamo i karijeru, prilagođavamo slobodno vrijeme održavanju kućanstva, prilagođavamo svoje godine biološkom satu, prilagođavamo svoj izgled naslovnicama, prilagođavamo svoje prezime, prilagođavamo svoje stavove kada na razgovoru za posao moramo reći: Bože sačuvaj, ne planiram ja djecu, prilagođavamo godišnji odmor, prilagođavamo se proširenoj obitelji, prilagođavamo se društvu šutke živeći svaki dan istim jer ako krenemo za svojim snovima onda smo ne-majke i ne-žene.

To su slojevi koje stvaramo oko sebe. I kroz koje zapravo cijelo vrijeme umanjujemo veličinu svojih snova, da bismo ih prilagodile trenutnoj situaciji. Kakvi god snovi da jesu, kakvoj god situaciji da jest.

Ja ću te zato u ovaj ponedjeljak pozvati da probaš skinuti bar jedan sloj koji ti je nametnut u tvojim prilagodbama i da, umjesto da spuštaš veličinu svojih snova na trenutnu situaciju, radije podigni situaciju na razinu tih snova.

Može se to. Osvrni se, pogledaj oko sebe. Sigurno imaš žene u okruženju, kojima je situacija bila nepovoljno mjesto stanovanja, manjak formalnog obrazovanja, manjak novca, manjak resursa, manjak iskustva, manjak prilika, manjak zdravlja. Pa umjesto da su snove o tome da rade za sebe, da stvore dobar i dug život, da imaju više vremena, spustile na razinu te situacije, one su baš tu nepovoljnu situaciju odlučile dići na razinu svojih snova. I uspjele.

Jer kada makneš slojeve, vidiš jasno. Ne samo svoje snove, nego i put do njih. A onda, nema šanse da ne uspiješ.

close

Prati objave putem maila!

Unesi e-mail adresu i primaj obavijesti o novim postovima!

Ne volimo spam! Perca čuvaju tvoju privatnost.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *