Jedan, vjerojatno najvažniji blog: o slobodi

Nedavno sam sudjelovala u jednom grupnom settingu gdje mi je bilo postavljeno pitanje: koje su tri temeljne vrijednosti kojima se vodiš u životu?

Naime, svi mi imamo svoje životne vrijednosti. One mogu biti obitelj, zdravlje, autentičnost, altruizam, duhovnost, religija, integritet, plemenitost, poštovanje, poštenje, i tako dalje, da sad ne nabrajam.

Neke su nam usađene u primarnom okruženju, a neke smo prisvojili putem. Vrijednosti se mogu mijenjati, mogu se adaptirati, mogu se eliminirati, ili usvajati potpuno nove – to ovisi o putu i događajima u našim životima.

Zato, kada netko pita koje su tvoje temeljne vrijednosti?, odgovor često nije jednostavno pronaći. Iako, velika je vjerojatnost da je to upravo ono što ti prvo padne na pamet. Moj odgovor na ovo pitanje je bio: sloboda.

Sloboda je moja najvažnija temeljna, životna vrijednost.

Sljedeće pitanje je bilo: koliko tvoje akcije na dnevnoj bazi njeguju tu vrijednost za koju tvrdiš da je tako jako tvoja? Koliko u svojoj svakodnevici prakticiraš tu slobodu kao svoju temeljnu vrijednost?

Jer je poanta da smo zadovoljni i mirni onoliko koliko živimo u skladu sa svojim vrijednostima. Ima smisla, zar ne?

Slobodu kao vrijednost, ja sam u svojoj definiciji izjednačila s kretanjem. Za mene je sloboda = kretanje. Ne u smislu fizičkog, kao što je hodanje ili trčanje. Između ostalog, definitivno i to, ali ovdje govorim o slobodi da odlučujem kako ću se kretati, kojom brzinom, na koji način.

To kretanje nije maraton, nego je to biranje obrazaca kojima ću razmišljati, biranje stvari kojima ću posvetiti svoje vrijeme, prioritiziranje stavki u koje ću uložiti svoju energiju i svoje resurse.

I to je dobra definicija, znaš? Kažu, u modernom svijetu tek kad se pokreneš, skužiš koliko ti je dug lanac. I to je živa istina. Ali, lanac se može prekinuti. Međutim, to se neće dogoditi dok miruješ, dok si letargična i dok kriviš cijeli svijet za svoju sudbinu.

Da objasnim na primjeru: ako čitaš svaki dan crnu kroniku, velika je vjerojatnost da ćeš tako i razmišljati i da će ti fokus biti na nesrećama, lošim stvarima i ljudima. Tvoj lanac je dug (odnosno u ovom slučaju kratak) točno onoliko koliko te drži to crno razmišljanje i fokus. Recimo, ako čitaš o prometnim nesrećama, nećeš se odvažiti na putovanje sama jer si na lancu straha, a ako slušaš o propastima, nećeš nikad pokrenuti svoj vlastiti posao jer si na lancu neizvjesnosti.

Lanac mnogim ljudima predstavlja i novac. Gotovo svi teže što debljem računu, novčaniku, čemu god. Ali nemoj brkati stvari, ne težiš ti papiru, nego slobodi. Slobodi da kupiš ono što ti se više sviđa, da ideš tamo gdje ti je ljepše, da odvedeš svoju obitelj gdje je zabavnije, da gradiš život gdje misliš da je prikladnije.

Kada je u pitanju zdravlje, situacija je ista. Želimo se osjećati fizički dobro, želimo biti moćni i zdravi da bili slobodni trčati ako nam se trči, držati svoju djecu ili unuke u rukama, raditi fizičke poslove, itd. Opet sloboda.

Hoćeš ljubav? Svi težimo onom partneru s kojim možemo biti potpuno slobodni, odnosno biti ono tko jesmo, bez osude, bez prigovaranja, bez maltretiranja. Opet težimo slobodi.

Kako odgajamo djecu? U idealnom svijetu mi smo mentori koji ih uče kako da budu slobodni: da ih nitko ne ugnjetava (kao što je možda nekad nas), da ostvare svoj potencijal, da se ne ograničavaju u svojim snovima. Da su oni ti koji biraju i ako mudro odaberu imat će, gle čuda, slobodu da rade što vole, idu gdje žele, budu tko jesu.

Sloboda je zato za mene krovna vrijednost svim ostalim vrijednostima. Kada bolje pogledaš, sve što radimo i sve čemu težimo za krajnji cilj ili da tako nazovemo cilj iza cilja uvijek ima slobodu.

I to je upravo zato što je ta vrijednost u našoj srži: rođeni smo kao slobodna bića. I što god sad misliš, koliko god možda na ovo prevrćeš očima, sloboda nam je dostupna u svakom trenu:

zato što imamo mogućnost, odnosno slobodu misli. Uvijek.

Misli su te koje oblikuju tvoje razmišljanje. Tvoje razmišljanje oblikuje tvoje odluke. Tvoje odluke oblikuju tvoje navike. Tvoje navike oblikuju tvoju sudbinu. I zato je tvoja sudbina u slobodi tvojih misli. A ako nije u slobodi, onda je sigurno u lancima. Ti biraš.

close

Prati objave putem maila!

Unesi e-mail adresu i primaj obavijesti o novim postovima!

Ne volimo spam! Perca čuvaju tvoju privatnost.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *