Tvoj najvažniji alat je…

Neću odmah odgovoriti. Svaki put odgovorim na pitanje iz naslova u prvoj rečenici pa me ne čitate do kraja 🙂

Znate ono kad odlučite uvesti neku promjenu, primjerice da ćete trenirati, da ćete zdravije jesti, da ćete manje gledati televiziju, da ovaj mjesec nećete potrošiti cijelu plaću na gluposti, ali nakon što uvedete tu istu promjenu, provodite je ravnih mjesec dana, eventualno dva.

Onda odjednom prestanete, ponese vas nešto drugo, tješite se da nemate vremena, da niste karakter, da imate previše obaveza, da vam je život previše stresan, da vi to ne možete. Ja ću vam danas reći da zaista razumijem da bi vas sve to moglo držati dalje od dosljednosti, ali u isto vrijeme ću vam reći da sve to nije razlog zašto ne možete ostati dosljedni u svojim promjenama kojima težite. Pravi razlog je nešto sasvim drugo.

Postoji pojam u psihologiji koji se zove sekundarna dobit. Sekundarna dobit ukratko bi bila: korist koju imate od problema. Ili od loše navike u ovom kontekstu. Ovakva korist je često podsvjesna i zbog nje izbjegavate onu primarnu dobit. No, da ne idem previše daleko, evo objasnit ću na nekoliko primjera:

gušt je zapaliti cigaretu uz kavu. Primarna dobit u ovom slučaju je zdravlje – dugoročna dobit koju svjesno odlažemo. I to zato što imamo sekundarnu dobit trenutni užitak.

Drugi primjer: radije ćemo se sada u ove zimske dane grijati uz vatricu, nego izići van i prošetati. Zato što uživamo u sekundarnoj dobiti – toplini i ljenčarenju. A primarnu dobit koju bismo dobili primjerice kad protegnemo noge i udahnemo zraka nakon što cijeli dan sjedimo u zatvorenom prostoru – zanemarujemo.

Da, sličnost je u tome što je do sekundarne dobiti lakše doći. Za primarnu dobit, pogađate, moramo se malo više potruditi. I tu leži tajna ljudi koji su uspjeli srediti svoj život prema svojim pravilima u bilo kojoj oblasti života koju pogledate.

Često su radili za primarnu dobit, zakidajući se za onu sekundarnu. Kao što sama riječ kaže: primarna – stavili su sami sebe na prvo mjesto. Ok, malo su čekali tu svoju dobit, možda su se malo i pomučili, ali kad je napokon došla, dala im je neizmjerne nagrade.

Jer ponekad odgađanje trenutne ugode i relaksacije – nije način da se kažnjavamo, nego je najbolje što možemo učiniti za sebe. Ali, samo onda kada u vidu zbog čega to radimo i koji je krajnji cilj takvog puta.

I sad dolazimo do odgovora na pitanje iz naslova: koji je vaš najvažniji alat – to je vaš fokus.

Ako je on na sekundarnoj dobiti i tome da živite linijom manjeg otpora jer vam se ne da, jer vam je lakše, jer se tješite da ne možete – uvijek ćete biti sekundarni. Odnosno, sve ono što možete, za što ste rođeni, kao i cijeli vaš potencijal nikad neće doći do izražaja. Jer ste se zadovoljili onim što ste prvo vidjeli.

Ako je vaš fokus na primarnoj dobiti, onda znate gdje idete. I prioritizirate na tom putu – sebe. Dolazite polako do izražaja vi sami, sve ono u što vjerujete, sve ono o čemu pričate, sve ono o čemu sanjate.

Ne saplićete se o svoje vlastite misli da vi to ne možete i ne žalite se jer vam je teško. Dapače, sretni ste jer znate da je svaka vaša neugoda u toj promjeni samo korak bliže cilju kojeg imate. I onda, posredno i ta neugoda i nelagoda postaju dobit. I nije vam više toliko teško ići kroz njih.

close

Prati objave putem maila!

Unesi e-mail adresu i primaj obavijesti o novim postovima!

Ne volimo spam! Perca čuvaju tvoju privatnost.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *