Jedna riječ koja mijenja sve

Postoji jedna riječ, koja, od kada sam je počela koristiti – promijenilo se sve. To je riječ koje sam se užasavala, jer je ona zapravo značila da trebam prestati razmišljati i već jednom poći u akciju. Pogotovo jer mi je lakše bilo njegovati stav da je razmišljanje dovoljno. Nije.

A ja sam razmišljala, zamišljala, kontemplirala, afirmirala. Rezultata nije bilo na nijednom polju. Nije mi bilo ništa jasno.

Iz ove perspektive potpuno je logično da mi tada ništa zaista nije bilo jasno, jer se jasnoća koju tražimo kreira kroz akciju, a ne kroz razmišljanje. Kad ne znaš što ćeš, ne trebaš misliti, nego baš tad moraš djelovati.

Zato danas pozivam i tebe da se sprijateljiš s jednom riječi, koja ti možda ne zvuči baš najsjajnije, ali vjeruj mi, čini čuda:

to je riječ – unatoč.

Jer upravo riječ unatoč konstantno razmišljanje stavlja u drugi plan i tjera te na akciju. Nemoj me krivo shvatiti, promišljanje ima svoje prednosti, dapače, od njega sve i kreće. Ali, stvarna promjena se uvijek događa nakon što poduzmeš određenu akciju.

I to unatoč svemu što misliš da će uslijediti nakon te akcije. U praksi unatoč izgleda ovako:

Reći ću što mislim, unatoč strahu da se netko ne naljuti.

Postavit ću granicu, unatoč nelagodi koju osjećam.

Objavit ću prvi blog, unatoč osjećaju srama.

Vježbat ću i danas, unatoč umoru kojeg osjećam.

Nadat ću se, unatoč tome što sam već bio ili bila razočaran.

Vjerovat ću, unatoč tome što sve pokazuje da nema smisla.

Zahvalit ću svaki dan na svemu što imam, unatoč tome što možda još nemam sve što želim.

Imat ću razumijevanja, unatoč tome što sam povrijeđen(a).

Na ovaj način iz one pozicije žrtve ja ne mogu zato što prelaziš u poziciju gospodara i ja mogu unatoč tome. Osjetiš li već jedan shift u sebi samo kad pročitaš ovu drugu rečenicu?

Čvrsto vjerujem da je brzina kojom se podižeš na svojoj vlastitoj ljestvici ekvivalentna broju onih stvari koje radiš unatoč nečemu, odnosno da ti kažem kako jest: unatoč svemu onome što si sebi postavio ili postavila kao ograničenje.

U nekim varijacijama to čak možeš nazvati i prkosom, inatom, ali onim pozitivnim, kad se inatiš sam sebi (reče ti horoskopska ovanica kojoj je inat srednje ime :))

Neke od najljepših stvari koje danas imam, osobina koje sam u sebi izgradila, vještina koje sam usvojila, došle su upravo zbog te riječi. Zato se i kaže da se samopouzdanje gradi, a ne dolazi iz afirmacija. Hrabrost isto. Ljubav isto. Mir najviše.

I to je upravo zato što, kada prijeđeš na drugu stranu riječi unatoč, nećeš više u tolikoj mjeri osjećati ni ljutnju, ni nelagodu, ni sram, ni umor, ni strah, ni razočaranje, ni nezahvalnost, ni povrijeđenost koje sam spomenula u rečenicama gore.

Što više ti ideš unatoč, to će se svi ti osjećaji nedovoljnosti smanjivati. I naposljetku, ne samo da ih nećeš osjećati, nego te više neće ni ograničavati.

close

Prati objave putem maila!

Unesi e-mail adresu i primaj obavijesti o novim postovima!

Ne volimo spam! Perca čuvaju tvoju privatnost.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *