Moć izbora

Da, za današnji post inspirirali su me jučerašnji parlamentarni izbori. Opušten, sunčan, ali malo prohladan dan, inače i dan mog rođendana, u povodu kojeg je država dala slobodan dan svima :). Nema na čemu.

Ali, ne brinite, ovo nije post o politici niti o rođendanima. Premda, moram vam reći da sam od svoje 18. godine, na svake izbore izašla. Računam, ako ne obavim tu jednu malu stvar koju mogu, nemam se pravo žaliti. 🙂

Pa evo, samo jedna zanimljivost kad smo kod parlamentarnih izbora, znate li tko najviše odlučuje o njihovim rezultatima, odnosno o pobjednicima? Upravo oni koji na izbore ne iziđu.

U prosjeku svoje pravo glasovanja iskoristi između 55 – 60% ljudi koji biraju između 10ak ponuđenih opcija. Kada bi ovih 40ak posto koji sjede doma stvarno izišlo na izbore, grafikon rezultata bi se vrlo vjerojatno promijenio. Ovako, njihovi glasovi, bez obzira što ih nisu iskoristili, idu pobjedniku.

No, da prijeđem na stvar i osvijestim ti moć osobnih izbora. Jučer sam baš, gledajući u ponuđene liste na biračkom mjestu poslagane u novinski format velikog papira, pomislila i na to koliko izbora općenito u danu donesem. Od trenutka kad se ustanem, do trenutka kada zaspem i na što sve oni utječu. To je ona osobna moć o kojoj stalno govorim na ovom blogu: biti svjesni koje izbore donosimo i što oni kao posljedicu dalje donose u naš život.

Pa krenimo redom, kada se ustanem, zapravo ne, od večeri kada biram kad ću ići na spavanje donosim izbor hoću li ići spavati na vrijeme ili ću ipak pogledati još koju epizodu serije, što za posljedicu ima to hoću li sljedeći dan dočekati satrana ili svježa i odmorna.

Ujutro kad biram što ću jesti za doručak, kao i za ručak, kao i za večeru ima za posljedicu dobrobit za moje zdravlje ili manjak iste.

U svakom trenutku kada biram čemu posvetiti svoju pažnju, kakvim razgovorima, temama i mjestima, za posljedicu ima kakav će mi biti mindset. Što direktno utječe na moje odluke, radnje i život u kompletu.

Tako da, stvar je vrlo jednostavna: kakav izbor donosiš, takav rezultat ćeš imati.

Kad bolje pogledamo, to je i jedino smisleno. Primjer: imam prijateljicu koja je kronično nezadovoljna nakupljenim kilogramima. Radi u jednoj agenciji i 8 sati dnevno provede sjedeći na uredskoj sjedalici. Nakon posla opet sjedne s ekipom na cugu, a poslije toga dođe doma, nešto pojede i opet sjedne, odnosno legne na kauč. Ima li smisla da ta osoba bude fit, s obzirom da svaki dan donosi izbor da neće prošetati, da neće sjesti na biciklu, da neće odraditi vježbe 3 puta tjedno? Nema smisla.

Ima li smisla donositi izbor da ćemo biti prisni s određenim ljudima reda radi, iako nas crpe i demotiviraju, a da ćemo u isto vrijeme biti sretni svojim društvenim životom? Nema.

Ima li smisla da ćemo donositi izbor da stalno radimo prekovremeno i dozvoljavamo da smo katica za sve, a u isto vrijeme imati savršen work life balance? Nema.

Ima li smisla da ćemo impulzivno kupovati sve što vidimo jer je baš eto na akciji i baš je vikend besplatne dostave pa da iskoristimo, a u isto vrijeme očekivati da nam plaća napokon neće biti na knap i da će ostati nešto na računu prije nego iduća sjedne? Nema.

Ima li smisla da ćemo pristajati na partnerske odnose za koje znamo da nisu dobri za nas, ali samo da ne budemo sami, a u isto vrijeme očekivati happy ending? Nema.

Mogla bih nabrajati do prekosutra. Kao što izbor kojeg si jučer zaokružio ili zaokružila određuje smjer države naredne 4 godine, tako tvoji svakodnevni mali izbori određuju tvoju sudbinu za sljedeći dan, sljedeći mjesec, sljedeću godinu, sljedeće desetljeće.

I kao što sam već rekla, ako ostaneš doma, odnosno ne doneseš izbor, tvoj glas uvijek ide pobjedniku. A to je najčešće – onom koji ti se zapravo uopće ne sviđa. Ali si u letargiji ili apatiji pa misliš da taj jedan mali izbor ne mijenja ništa. Da nemaš tu moć.

Ali, znaj, tu moć uvijek imaš, i čak iako je se ti odrekneš, ona se ne odriče tebe. I zato je ne-donošenje izbora isto izbor. Koji mijenja smjer tvoje budućnosti. Najčešće, na gore.

Pa, iako je možda kasno da sad iziđeš na parlamentarne izbore, za one tvoje osobne izbore – još uvijek nije.

close

Prati objave putem maila!

Unesi e-mail adresu i primaj obavijesti o novim postovima!

Ne volimo spam! Perca čuvaju tvoju privatnost.

2 thoughts on “Moć izbora”

 1. Istina je da izbor uvijek imamo, i nekada je tesko odlučiti, no kada odlučimo srcem, iz ljubavi i slušajući poruke duše, biti ćemo podržani na putu posljedica.
  P.S.I svaciji,ama bas svačiji glas je bitan…bilo za izbore parlamentarne tako i za one vlastite,elementarne.

  1. Draga Tamara,
   tako je, neke odluke je zaista teško donijeti. Ali, kad naučimo slušati sebe u malim svakodnevnim, naizgled bezveznim situacijama, tako zapravo bolje i upoznajemo sami sebe i znat ćemo kud treba i na velikim raskrižjima 🙂
   Vjerujem da smo tu s razlogom i slažem se: svaki glas na svakim izborima, što društvenim, što osobnim, što kulturnim, što obiteljskim je izuzetno bitan 😉

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *